Omgeving (wandelen & fietsen)

Het landschap rond Loon op Zand en Kaatsheuvel wordt gekenmerkt door bossen, heide, akkers en weilanden. Ook zijn er een aantal historische buurtschappen die zijn onstaan doordat men zich vroeger bijna altijd vestigde op de overgang van hogere gronden in de nabijheid van een beekdal. Een voorbeeld van zo’n buurtschap is de “Duikse Hoef” waaraan onze groepsaccommodatie dan ook zijn naam ontleent. Het buurtschap de “Duikse Hoef” dankt zijn naam waarschijnlijk aan de vroegere bewoner van een verdwenen oude hoeve, Willem Duijks, en is reeds in 1508 vernoemd.

Directe omgeving van De Duikse Hoef

In de nabije buurt liggen de dorpskernen van Loon op Zand, Kaatsheuvel en De Moer. Met name de dorpskern van Loon op Zand is een bezichtiging waard vanwege het historische culturele erfgoed dat bewaard is gebleven. De oude kerk is gebouwd in 1369 en het kasteeltje is nog veel eerder gebouwd en dateert waarschijnlijk uit 1200.

Het terrein van onze groepsaccommodatie grenst aan de voorzijde direct aan een bosperceel [zie foto]. Aan de achterkant van het terrein ligt een manege en verder wordt het perceel omsloten door weilanden.Wandelroute (8 of 12km)
Het is mogelijk om direct vanaf de oprijlaan een gemarkeerde wandelroute te volgen die leidt over het prachtige landgoed Huis ter Heide, een aantrekkelijk natuurgebied van de Vereniging Natuurmonumenten met vennen, glooiende akkers, gevarieerde loof- en naaldbossen en een landhuis uit 1864. Ook treft u hier Schotse hooglanders aan.

Wilt u zelf een leuke wandelroute uitstippelen? Dan kunt u gebruik maken van het uitgebreide wandelroutenetwerk “hart van brabant”. Dit werkt met knooppunten net zoals bij het fietsen reeds gebruikelijk is. Een kaart kunt u kopen bij het VVV in Kaatsheuvel. Onze groepsaccommodatie ligt tussen de knooppunten 96 en 97 in.


Loonse en Drunense Duinen
Als u van wandelen of fietsen houdt raden wij u zeker aan eens een bezoekje te brengen aan dit mooie stukje natuur. Meer informatie over dit Nationaal Park vindt u hier. (Update: Een recent artikel in de Volkskrant is leuk om even te lezen.)

Download Kaart Fietsknooppunten

Fietsroutes
Er zijn verschillende mogelijkheden voor fietstochten en mountainbike tochten in de nabije omgeving. U kunt bijvoorbeeld een mooie rustige fietstocht maken langs en door het gebied van de Loonse en Drunense Duinen. (Zie overzicht fietsknooppunten in de directe omgeving. Onze groepsaccommodatie ligt rechts van knooppunt 31 op de overzichtskaart, een stukje onder het kopje “Kaatsheuvel”. Deze kaart is eventueel los te bestellen op duintje.nl. Ook kunt u op dezelfde website een Toeristische Gids downloaden of bestellen.)


Toeristische informatie
Voor verdere informatie omtrent fietsroutes, mountainbike-routes en wandelroutes verwijzen we u graag naar Routebureau Brabant. Op onze recreatiepagina treft u wat informatie over attractieparken, speeltuinen, pannenkoekrestaurants en andere toeristische bezigheden die interessant voor u kunnen zijn.

Zicht op de Loonse en Drunense Duinen